varnost pri delu
 

Kontaktne informacije

Inženiring varstva in zdravja pri delu Adis Medič s.p.
C. Revolucije 9
4270 Jesenice

GSM: 051 – 670 – 231
TEL: 059 – 225 – 454
Fax: 059 – 225 – 553
email: info@varno-delo.com


 

naroči si RSS novice RSS Novice Varnost in zdravje pri delu

Sredi novega mesta eksplozija, 49-letnik, ki je prevažal plinsko jeklenko, hudo poškodovan

Včeraj je malo po 19. uri na Prešernovem trgu v Novem mestu odjeknila eksplozija. Kot so sporočili novomeški policisti in kriminalisti, naj bi 49-letni moški z vozilom znamke Kia ceed v prtljažniku prevažal plinsko jeklenko. Med vožnjo je nenadoma odjeknila eksplozija, vozilo pa je zagorelo in obstalo na vozišču.

Hudo poškodovani voznik je sam uspel zapustiti vozilo, nakar so ga reševalci odpeljali v novomeški Urgentni center, od tam pa kasneje tudi v UKC Ljubljana. Kot so še sporočili policisti, je bila ekplozija tako močna, da je bilo poškodovano tudi vozilo, irano v bližini, popokala pa so tudi stekla bližnje stavbe.

Požar so gasilci pogasili, policisti in kriminalisti  pa so zavarovali avtomobil in plinsko jeklenko. Danes nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin oziroma vzroka za nastanek eksplozije in požara.

vir: 24ur.comAli imate urejno vrstvo pri delu?

2013
24
MAJ
Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu


Datum, 24.05.2013

Najhujši tovarniški nesreči v Bangladešu sta botrovala slaba gradnja in neustrezno zemljišče. To so prvi izsledki preiskave, ki jih je predstavila vlada. Za lastnika tovarne predlagajo dosmrtno ječo. Številni delavci svojo jezo še vedno izražajo na protestih.

Poročilo, ki ga je predstavila vlada v Bangladešu, je razkrilo številne nepravilnosti pri gradnji tovarne z oblačili, ki se je 24. aprila porušila v predmestju prestolnice Daka. Za zrušenje stavbe je kriv predvsem zelo slab gradbeni material, ki so ga uporabili pri gradnji. Poleg tega so stavbo postavili na zemljišču, ki je bilo pred tem polno vode in smeti, je razkrilo poročilo. Vlada predlaga dosmrtno ječo za lastnika tovarne in lastnike petih trgovin v stavbi.

V poročilu tudi predlagajo zaseg zemljišča, kjer je stala stavba, in finančno pomoč družinam, ki so izgubile bližnje. Poleg tega pa je v poročilu še zapisano, da bi morali ustanoviti poseben oddelek, ki bi imel tekstilni sektor pod nadzorom in bi tako preprečil morebitne podobne nesreče. Zaposleni so dan pred nesrečo opozorili na razpoke na poslopju, a so odgovorni od njih kljub temu zahtevali, da nadaljujejo delo.

Zrušenje stavbe Rana Plaza, ki velja za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu, je pritegnilo mednarodno pozornost in številni so opozarjali na slabe pogoje dela in mizerna plačila v tekstilni in oblačilni industriji v Bangladešu.

Ogorčeni pa so bili tudi številni tovarniški delavci, ki so svojo jezo izrazili na protestih. V četrtek se jih je kar tisoč podalo na ulice v Ashulii, industrijski coni v predmestju prestolnice Daka. V protestu so bili uničeni številni avtomobili. Da bi preprečili nadaljnje proteste in izbruhe nasilja, so se v Bangladešu odločili zapreti 21 tovarn.

Nesreča, v kateri je umrlo kar 1130 ljudi, je vlado spodbudila, da je začela razmišljati o spremembah. O tem, da so spremembe nujne, pa so začele razmišljati tudi znane svetovne blagovne znamke, ki izdelke iz Bangladeša pošiljajo na evropski in ameriški trg. Trgovci, med njimi tudi H & M in Zara, so obljubili, da bodo podpisali dokument, s katerim si bodo prizadevali za izboljšanje varnosti pri delu v tovarnah v Bangladešu.

Vir: 24ur.com

Ali imate urejno varstvo pri delu?


uredil : Adis Medic
Datum objave : Petek, 24 Maj 2013 08:04

Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu Znan vzrok za najhujšo tovarniško nesrečo v Bangladešu

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (45)
Kronika (45)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice