varnost pri delu
 

Kontaktne informacije

Inženiring varstva in zdravja pri delu Adis Medič s.p.
C. Revolucije 9
4270 Jesenice

GSM: 051 – 670 – 231
TEL: 059 – 225 – 454
Fax: 059 – 225 – 553
email: info@varno-delo.com


 

naroči si RSS novice RSS Novice Varnost in zdravje pri delu

Sredi novega mesta eksplozija, 49-letnik, ki je prevažal plinsko jeklenko, hudo poškodovan

Včeraj je malo po 19. uri na Prešernovem trgu v Novem mestu odjeknila eksplozija. Kot so sporočili novomeški policisti in kriminalisti, naj bi 49-letni moški z vozilom znamke Kia ceed v prtljažniku prevažal plinsko jeklenko. Med vožnjo je nenadoma odjeknila eksplozija, vozilo pa je zagorelo in obstalo na vozišču.

Hudo poškodovani voznik je sam uspel zapustiti vozilo, nakar so ga reševalci odpeljali v novomeški Urgentni center, od tam pa kasneje tudi v UKC Ljubljana. Kot so še sporočili policisti, je bila ekplozija tako močna, da je bilo poškodovano tudi vozilo, irano v bližini, popokala pa so tudi stekla bližnje stavbe.

Požar so gasilci pogasili, policisti in kriminalisti  pa so zavarovali avtomobil in plinsko jeklenko. Danes nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin oziroma vzroka za nastanek eksplozije in požara.

vir: 24ur.comAli imate urejno vrstvo pri delu?

2012
16
AVG
Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu


Ljubljana 14.08.2012

Delavec, ki je v soboto padel z gradbenega odra, je še vedno v smrtni nevarnosti. Glavni republiški inšpektor za delo ob tem opozarja, da so improvizirani gradbeni odri zelo nevarni za delavce ter da delodajalci pogosto ne upoštevajo predpisov glede varnosti.
 

Glavni republiški inšpektor za delo Franc Rančigaj opozarja, da so improvizirani gradbeni odri lahko "smrtna past za delavce". Na inšpektoratu namreč ugotavljajo, da predvsem manjši delodajalci ne upoštevajo predpisov in ne zagotovijo varnega gradbenega odra za izvajanje posameznih del. To je botrovalo tudi sobotni nesreči.

V soboto okoli 13. ure je namreč delavec padel z gradbenega odra z višine približno osmih metrov in utrpel zelo hude poškodbe glave in skoraj vseh delov telesa. Kot navaja Rančigaj, ki je ob tem opravil inšpekcijski pregled, je poškodovani še vedno v smrtni nevarnosti, če bo preživel, pa bo imel zagotovo hude trajne posledice.

Oder za obnovo fasade je bil postavljen na tovarniškem dvorišču tako, da je bil nekako skrit mimoidočim. "Sicer bi moral pomanjkljivosti konstrukcije, ograje odra in nastopnih površin že od daleč opaziti vsakdo, ki je vsaj minimalno poučen o varnostnih ukrepih pri gradbenem delu na višini," ugotavlja inšpektor.

Delodajalci ne upoštevajo predpisov

Ne le v tem primeru, ampak tudi na splošno na inšpektoratu za delo ugotavljajo, da delodajalci že v osnovi ne upoštevajo zahtev uredbe, ki predpisuje, da se mora varnost zagotavljati tudi s predhodnimi in rednimi pregledi opreme. To mora delodajalec storiti pred dajanjem opreme v obratovanje ali uporabo. "Pozablja se tudi na dejstvo, da se nevarnost povečuje, kadar na delovišču sodeluje več delodajalcev in samostojnih podjetnikov," še dodajajo v inšpektoratu.

Zidarski odri morajo biti sicer v skladu s predpisi ustrezno načrtovani, postavljeni in vzdrževani, da se ne zrušijo ali nehoteno premaknejo. Delovni odri, prehodi, dostopi na zidarske odre morajo biti postavljeni, dimenzionirani, zavarovani in uporabljeni tako, da ljudje ne morejo pasti z njih in niso izpostavljeni padajočim predmetom.

Zidarske odre mora večkrat pregledati vodja posameznih del. Odre smejo postavljati, predelovati, dopolnjevati in demontirati samo strokovno izurjeni delavci, ki so zdravstveno sposobni za delo na višini in pod neposrednim nadzorom vodje posameznih del, navajajo v inšpektoratu.

Predpisi med drugim določajo tudi, da mora biti varnostna ograja na odrih visoka en meter, pri dnu varnostne ograje pa mora biti na notranji strani vertikalnih stebričkov poln varovalni rob visok najmanj 15 centimetrov.

Tudi v omenjeni sobotni nesreči do padca delavca po trditvah inšpektorata najverjetneje ne bi prišlo, če bi bile na tem odru izpolnjene vsaj zgoraj naštete zahteve. "Takšen improvizirani gradbeni oder pa je kot past za delavca, saj je že najmanjša nepozornost usodna," je zapisal Rančigaj.

Kot je še pojasnil, so delodajalca oglobili in mu prepovedali nadaljnje delo, zoper odgovorne pa bo podana tudi kazenska ovadba.

Varstvo pri delu?

vir: www.24ur.com

 

uredil : Adis Medic
Datum objave : Četrtek, 16 Avgust 2012 09:33

Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu Delavec hudo poškodovan, inšpektor opozarja na pomanjkljivo varnost pri delu

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (45)
Kronika (45)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice