varnost pri delu
 

Kontaktne informacije

Inženiring varstva in zdravja pri delu Adis Medič s.p.
C. Revolucije 9
4270 Jesenice

GSM: 051 – 670 – 231
TEL: 059 – 225 – 454
Fax: 059 – 225 – 553
email: info@varno-delo.com


 

naroči si RSS novice RSS Novice Varnost in zdravje pri delu

Sredi novega mesta eksplozija, 49-letnik, ki je prevažal plinsko jeklenko, hudo poškodovan

Včeraj je malo po 19. uri na Prešernovem trgu v Novem mestu odjeknila eksplozija. Kot so sporočili novomeški policisti in kriminalisti, naj bi 49-letni moški z vozilom znamke Kia ceed v prtljažniku prevažal plinsko jeklenko. Med vožnjo je nenadoma odjeknila eksplozija, vozilo pa je zagorelo in obstalo na vozišču.

Hudo poškodovani voznik je sam uspel zapustiti vozilo, nakar so ga reševalci odpeljali v novomeški Urgentni center, od tam pa kasneje tudi v UKC Ljubljana. Kot so še sporočili policisti, je bila ekplozija tako močna, da je bilo poškodovano tudi vozilo, irano v bližini, popokala pa so tudi stekla bližnje stavbe.

Požar so gasilci pogasili, policisti in kriminalisti  pa so zavarovali avtomobil in plinsko jeklenko. Danes nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin oziroma vzroka za nastanek eksplozije in požara.

vir: 24ur.comAli imate urejno vrstvo pri delu?

2012
30
APR
Kako pravilno sedeti pred računalnikom?


Varstvo pri delu

Danes se z uporabo računalnikov srečuje večji del prebivalstva. Čeprav ti ponujajo nešteto dobrih stvari, pa žal nekoliko manj prizanašajo zdravju. Številni pred računalnikom dnevno prebijejo tudi po 10 ur in več, kar se lahko odraža na njihovem zdravju. Nepravilen način uporabe med drugim lahko povzroči bolečine v hrbtu, vratu in rokah, glavobole ter utrujenost oči in slabšanje vida. V tem članku smo vam zato pripravili nekaj nasvetov, kako uporabljati računalnik, da pri tem ne boste pretirano uničevali svojega zdravja. 

 

Stol:

- Pri sedenju potisnite svoje boke čim bolj proti naslonjalu, tako da boste imeli podprt spodnji del hrbta in po možnosti tudi zgornjega, če ima vaš stol dovolj visoko naslonjalo. Na ta način boste lahko pri sedenju dosegli bolj vzravnano držo. Vzravnana drža je pri uporabi računalnika izrednega pomena.

- Če vam naslonjalo ne podpre dobro hrbta, si pomagajte tako, da na naslonjalo prislonite manjše blazine.

- Višino stola si nastavite tako, da bodo vaši podplati dosegli tla ter da bodo obenem kolena v višini bokov ali malenkost nižje.

- Kot, pod katerim morate nastaviti naslonjalo, mora biti nekje med 100 in 110 stopinjami.

- Med tipkanjem in uporabo miške morajo biti vaši komolci v višini mize.

Varstvo pri delu

 

Tipkovnica in miška:

- Tipkovnica in miška morata biti direktno pred vami.

- Veliko tipkovnic omogoča, da se nastavi njihov naklon. Nastavite si takšnega, pri katerem bodo vaša ramena in še posebej zapestja sproščena.

- Pri uporabi miške bodite pozorni, da je ne držiti s celotno dlanjo, ampak tako, da bo zadnji del vaše dlani venomer naslonjen na mizo oziroma podlogo za miško.

 

Zaslon:

- Zaslon postavite direktno pred sebe.

- Zaslon mora biti v takšni višini, da bo zgornji del slike v višini vaših oči. Če imate izredno velik zaslon, je lahko zgornji del slike malce višje od vaših oči. Če vam vaš zaslon ne omogoča dovolj visokega premikanja slike, si lahko pomagate s kakšno knjigo, ki jo podložite pod njega.

- Razdalja med vami in monitorjem mora biti vsaj za dolžino vaše roke.

- Spodnji del zaslona naj vam bo malenkost bližje kot zgornji del.

- Zelo pomembno je, da na zaslonu ne prihaja do odboja luči iz vašega prostora ali odboja zunanje svetlobe. Da do tega ne pride, si lahko pomagate tako, da namesto klasičnih luči uporabite reflektorje, saj vam ti omogočajo, da samostojno usmerjate svetlobo, pri moteči zunanji svetlobi pa se poslužujte zaves.

 

Premori:

- Po 20 ali 30 minutah dela z računalnikom naredite 1-2 minuti dolg premor. Priporoča se, da med temi premori vstanete iz stola in se malo sprehodite. Priporoča se tudi, da se obenem poslužite tudi pravila 20. Ta govori o tem, da za 20 sekund pogledate v daljavo 20 metrov ali več.

- Če je le mogoče, naredite po uri dela 5-10 minutni premor, če pa ne gre drugače, pa v tem času poizkušajte opraviti delo, ki se ga ne opravlja na računalniku. Tudi v teh premorih je sicer najbolje, da se poslužujete krajšega sprehoda in pravila 20.

- Na odmore vas lahko opomni tudi v ta namen narejena programska oprema. Eden izmed zanimivejših tovrstnih programčkov je EyeDefender, ki ga najdete na internetnem naslovu http://goo.gl/VgBjd.

Varstvo pri delu

Vir: http://www.racunalniske-novice.com/novice/piano/kako-pravilno-sedeti-pred-racunalnikom-piano.html


uredil : Adis Medic
Datum objave : Ponedeljek, 30 April 2012 18:50

Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom? Kako pravilno sedeti pred računalnikom?

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (45)
Kronika (45)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice