varnost pri delu
 

Kontaktne informacije

Inženiring varstva in zdravja pri delu Adis Medič s.p.
C. Revolucije 9
4270 Jesenice

GSM: 051 – 670 – 231
TEL: 059 – 225 – 454
Fax: 059 – 225 – 553
email: info@varno-delo.com


 

naroči si RSS novice RSS Novice Varnost in zdravje pri delu

Sredi novega mesta eksplozija, 49-letnik, ki je prevažal plinsko jeklenko, hudo poškodovan

Včeraj je malo po 19. uri na Prešernovem trgu v Novem mestu odjeknila eksplozija. Kot so sporočili novomeški policisti in kriminalisti, naj bi 49-letni moški z vozilom znamke Kia ceed v prtljažniku prevažal plinsko jeklenko. Med vožnjo je nenadoma odjeknila eksplozija, vozilo pa je zagorelo in obstalo na vozišču.

Hudo poškodovani voznik je sam uspel zapustiti vozilo, nakar so ga reševalci odpeljali v novomeški Urgentni center, od tam pa kasneje tudi v UKC Ljubljana. Kot so še sporočili policisti, je bila ekplozija tako močna, da je bilo poškodovano tudi vozilo, irano v bližini, popokala pa so tudi stekla bližnje stavbe.

Požar so gasilci pogasili, policisti in kriminalisti  pa so zavarovali avtomobil in plinsko jeklenko. Danes nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin oziroma vzroka za nastanek eksplozije in požara.

vir: 24ur.comAli imate urejno vrstvo pri delu?

2012
25
APR
Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih!


Varstvo pri delu

Datum, 25.04.2012

V Sloveniji je lani med delom umrlo kar 25 ljudi, zabeleženih pa je bilo skoraj 13.000 poškodb, opozarjajo sindikati. Čudi jih, da je bila lani registrirana le ena poklicna bolezen, čeprav bi jih moralo biti vsaj 1200.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ob približevanju 28. aprila, svetovnega dneva varnosti in zdravja pri delu ter sindikalnega dneva spomina na umrle in poškodovane delavce, objavila uradne podatke za preteklo leto 2011.

Lani pri delu umrlo 25 ljudi, zabeležili pa so 12.785 poškodb

Po podatkih Inšpektorata RS za delo je bilo lani 25 smrtnih nezgod pri delu, od tega 24 umrlih moških in ena ženska. Uradnega podatka o številu umrlih zaradi posledic poklicnih bolezni sicer ni, a po mednarodni oceni za Slovenijo je v letu 2011 zaradi posledic poklicnih bolezni umrlo 681 ljudi, kar je štiri odstotke povprečnega števila vseh smrti pri nas. "Preseneča ravnodušnost politike do poklicnih bolezni ob tako visokem številu umrlih!“ pravijo predstavniki sindikatov.

V letu 2011 so pristojni na ministrstvu prešteli 12.785 nezgod pri delu, a sta po besedah sindikata tako inšpektorat kot ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve potrdila, da je bila v letu 2011 registrirana zgolj ena poklicna bolezen, čeprav bi jih moralo biti po ocenah stroke medicine dela okoli 1200.

Slovenija je tako na samem repu v Evropi po številu odkritih poklicnih bolezni, kar pa ne pomeni, da so delovni pogoji brezhibni. Več o razlogih ...

Kot pravijo, že vse od osamosvojitve Slovenije politiko zaman opozarjajo, da manjka predpis, ki bi določil postopek verifikacije sumov poklicnih bolezni, nesprejemljiva pa se jim zdi trditev ministrstva, da v zakonodaji ni pravne podlage za določitev takega postopka. "Navsezadnje smo obvezno invalidsko in zdravstveno zavarovani za primer poklicne bolezni in vsak mesec od svojih bruto plač odvajamo prispevek za ti zavarovanji,“ je v sporočilu medijem še zapisala izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhn.
 

Z vrhovnega državnega tožilstva so ob tem sporočili, da so v minulem letu prejeli 53 ovadb zaradi domnevnega ogrožanja varnosti pri delu, osumljenih pa je bilo 69 fizičnih ter 5 pravnih oseb. Večino ovadb, kar 35, so vložili policisti, 15 inšpektorji za delo ter le dva oškodovanca. Skupno so zabeležili 21 obtožnih aktov, zaključenih je bilo 14 primerov, pravnomočnih pa je postalo 8 sodb.

Nevladne organizacije in podjetja skupaj za večjo varnost na delovnem mestu

Partnerji mreže nevladnih organizacij so na današnji novinarski konferenci predstavili povezovanje gospodarstva z nevladnimi organizacijami za promocijo zdravja na delovnem mestu. Vsi imamo samo eno zdravje, ki se ne deli na tisto na delovnem mestu in zunaj njega, je povedal Milan Dobovišek, predsednik Zbornice varnosti in zdravja pri delu.

S projektom, v katerem sodeluje 66 nevladnih organizacij, poudarjajo, da vlaganje v promocijo zdravja dolgoročno znižuje stroške države in delodajalcev. Stroški, povezani s slabo varnostjo in boleznimi delavcev, namreč na območju Evropske unije znašajo 490 milijard evrov letno. To je tudi eden izmed razlogov, da je država z zakonom delodajalce zavezala k izvajanju promocije zdravja na delovnem mestu.
 

Slovenija na sredini lestvice evropskih držav

"Vpliv krize se na varnost pri delu zaenkrat še ne pozna," stanje v Sloveniji ocenjuje Mila Dobovišek. Dodaja, da kljub pomanjkanju celostne raziskave o omenjeni temi lahko postreže s podatki, da Inšpektorat RS za delo pri rednih pregledih ugotavlja, da je v večini primerov izjava o varnosti že izvedena. To pa so kar dobri podatki, pravi Dobovišek, ki Slovenijo glede na stopnjo varnosti pri delu uvršča v sredino lestvice evropskih držav.

"Zdrav delavec je investicija," meni namestnik glavne direktorice za tehnično področje v Trimu Daniel Zupančič. Ta še dodaja, da je skrb delodajalca za zdravje delavca tudi motivacija njega samega, interes vsakega podjetja pa je, da ima motivirane delavce, s čimer dosega boljše rezultate.

Vir: 24ur.com

 

 


uredil : Adis Medic
Datum objave : Sreda, 25 April 2012 23:35

Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih! Sindikati: Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem umrlih!

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

Skupine novic :

Splošno (45)
Kronika (45)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice